Managementadvies: Richting – Route – Resultaat
linkedin twitter
Perficio  »  Nieuws  »  Werknemers willen meer dan een goed salaris en vast contract

Werknemers willen meer dan een goed salaris en vast contract

Het gaat goed met de economie. Organisaties groeien en steeds meer mensen hebben een baan. Maar juist in deze economisch goede tijden is de arbeidsmarkt uit balans. Naast dat het voor bedrijven steeds lastiger wordt nieuwe mensen aan te trekken, zorgt ook het behoud van al aanwezig personeel voor steeds grotere uitdagingen.

Binden van werknemers

Organisaties kenen steeds meer prioriteit toe aan het binden en inzetbaar houden van de al aanwezige medewerkers, naast dat ze zich extra inspannen om nieuwe mensen aan te trekken. Hoe maak je het werk aantrekkelijk en zorg je dat jouw organisatie de aantrekkingskracht blijft behouden voor de huidige, maar ook de toekomstige generatie?   

Meer dan een goed salaris

Een goed salaris of een vast contract is anno 2018 niet meer voldoende om werknemers aan boord te houden. De huidige en toekomstige generatie werknemers kent andere waarden die bepalen of zij met plezier naar het werk gaan of niet. Het is belangrijk om als werkgever op de hoogte te zijn van deze behoeften en daar op in te spelen.

De vier meest opvallende trends

 • Onderling vertrouwen
  Werknemers hebben meer vertrouwen in hun managers. Meer vertrouwen zorgt voor een betere sfeer op de werkvloer. Het is als management misschien gemakkelijker om de controle van een organisatie strak en dichtbij te houden, maar het is juist beter voor een organisatie als er op basis van vertrouwen met elkaar wordt samengewerkt aan de doelstellingen van een bedrijf.

 • Behoefte aan duidelijke visie neemt toe
  Bedrijven waar de visie breed in de organisatie wordt gedragen, worden gezien als een aantrekkelijker werkgever. Een goede visie komt het beste tot stand als het hele bedrijf eraan meewerkt. Visie is dus geen thuiswedstrijd voor de directie. Het is een proces waar alle medewerkers aan mee moeten doen.

 • Gedeelde verantwoordelijkheid maakt het verschil
  Werknemers die veel vrijheid krijgen, vinden hun werk prettiger en presteren beter. Verantwoordelijkheden worden steeds meer gelijk verdeeld in de organisatie. Medewerkers worden in hun vakkundigheid gerespecteerd en krijgen de kans die in te zetten voor het realiseren van de visie.

 • Bijdrage aan de maatschappij belangrijker
  Het wordt voor werknemers steeds belangrijker dat een werkgever bijdraagt aan de maatschappij. Werknemers willen dat de kern van hun werk bijdraagt aan een betere samenleving. Eén dag per jaar als vrijwilliger meehelpen in het bejaardentehuis is niet genoeg. Als technologiebedrijf een duurzame verbinding aan gaan met een bejaardentehuis voor technische vragen, dat vinden werknemers wel waardevol.

Vooral millennials (geboren tussen 1980 en 2000) vinden dit laatste belangrijk. Op de werkvloer laat deze groep zich steeds meer gelden. In 2020 bestaat de helft van de beroepsbevolking uit millennials, in 2025 zelfs driekwart.

Workshop vooruitstrevend werkgeverschap voor alle generaties

Wil je meer weten over dit onderwerp. Schrijf je dan in voor de workshop ‘Vooruitstrevend werkgeverschap voor alle generaties’ op 7 november.

Meer informatie en aanmelden© 2019     PERFICIO ADVISEURS B.V.     |    Privacy Statement