Managementadvies: Richting – Route – Resultaat
linkedin twitter
Perficio  »  Nieuws  »  Groeien naar één team, hoe doe je dat?

Groeien naar één team, hoe doe je dat?

De onderwijsteams Mechatronica en Werktuigbouwkunde van het Markiezaat College in Bergen op Zoom gaan vanaf het nieuwe schooljaar één team vormen. Maar hoe pak je dat aan en geef je de medewerkers de juiste tools om hier invulling aan te geven? Perficio begeleidt dit traject. In oktober hebben alle medewerkers een training Persoonlijk Leiderschap gevolgd. De komende maanden gaan zij, tijdens een tweetal workshops, aan de slag met het vormen van een team en het bepalen van de uitgangspunten hiervoor.  Op 12 november was de eerste workshop waarbij de medewerkers samen verschillende groepsopdrachten hebben uitgevoerd.

Aandacht voor persoonlijke drijfveren

“Bij teambuilding is het belangrijk om aandacht te hebben voor zowel de menselijke kant, als de zakelijke kant. Medewerkers kennen elkaar vaak oppervlakkig maar weten niet wat de ander beweegt en wat de drijfveren zijn. Door dit te delen leer je elkaar op een andere manier kennen en krijg je inzicht in wat je collega's belangrijk vinden in hun leven en werk. Er ontstaat dan wederzijds begrip en dat is een goede basis voor samenwerking. Tijdens deze workshop hebben de medewerkers elkaar echt leren kennen door hun drijfveren te benoemen ”, aldus Joop van Waas.

Samen komen tot gemeenschappelijke waarden

Daarnaast zijn de medewerkers aan de slag gegaan met verschillende opdrachten om te komen tot gemeenschappelijke waarden. Het is essentieel om vooraf te bepalen hoe je met elkaar omgaat zodat je elkaar hier ook op kunt aanspreken. Eén van de opdrachten was de Marshmallow Challenge. Hierbij maken de teams een ze hoog mogelijke vrijstaande constructie met 20 spaghettistokjes, tape, touw en 1 marshmallow. Dat is best een ingewikkelde klus en vraagt om goed overleg, samenwerking en een plan van aanpak. Eigenlijk zitten in deze opdracht alle componenten die van belang zijn om te komen tot een goed resultaat. En dat maakt het ook heel leerzaam. De medewerkers waren zeer gemotiveerd en kwamen tot inventieve constructies. Maar bovenal hebben ze geleerd wat belangrijk is om goed samen te werken en dat is de basis waar je op kunt voortborduren.

 “Het is mooi om te zien hoe medewerkers ’s ochtends blanco binnenkomen en niet goed weten wat ze kunnen verwachten. Aan het einde van de middag zijn ze geïnspireerd is er veel meer interactie en zie je dat het hen nader tot elkaar heeft gebracht. Ze kijken nu al uit naar het vervolg in december.”

  © 2019     PERFICIO ADVISEURS B.V.     |    Privacy Statement