Managementadvies: Richting – Route – Resultaat
linkedin twitter
Perficio  »  Nieuws  »  Investeren in teams draagt bij aan de continuïteit van de organisatie

Investeren in teams draagt bij aan de continuïteit van de organisatie

Medewerkers die met plezier naar hun werk gaan, elkaar versterken en samen een team vormen met een duidelijke missie, dat wil elke organisatie. Maar in de praktijk gaat het soms anders. Erwin van Oss, adviseur bij Perficio, weet waarover hij praat. De afgelopen jaren begeleidde hij teams die op het moment dat hij binnenkwam vooral bezig waren om ‘alle ballen in de lucht te houden’. Een duidelijke structuur ontbrak wat zorgde voor frustraties, dubbel werk, verspilling en soms zelfs tot uitval. Juist in dit soort situaties is het belangrijk om direct aan de slag te gaan en in de chaos rust en overzicht te creëren. Het bordoverleg is daarvoor een zeer geschikte methodiek waarmee in korte tijd veel winst te behalen valt.

Een bordoverleg  is een strak geregisseerd, dagelijks of wekelijks overleg, staand rond een aantal borden met een vaste agenda dat maximaal een kwartier duurt. Door de introductie van een bordoverleg zijn medewerkers goed op de hoogte van alle activiteiten en nemen zij ook de verantwoordelijkheid voor hun eigen rol daarbinnen. Daarnaast worden successen gevierd maar wordt er ook stil gestaan bij verbeterpunten.

Voorbereiding

“Een goede voorbereiding van het bordoverleg is van groot belang om een dergelijke werkwijze te doen slagen”, zo stelt Van Oss. “Voordat de teams hiermee gaan werken volgen ze eerst een workshop. In deze workshop maken ze kennis met de mogelijkheden van deze methodiek. Ook gaan ze aan de slag met het inrichten van het bord op basis van de gestelde doelen en onderwerpen. Het bordoverleg is iets dat teams langzamerhand eigen moeten maken. Maar als deze werkwijze is geïntegreerd zorgt het voor veel meer rust en overzicht. En dat heeft direct effect op het primaire bedrijfsproces.”

Nieuwe inzichten

“Bij aanvang van een traject zien medewerkers binnen een team vaak geen uitweg. Ze werken hard maar merken dat dat alleen niet genoeg is. Nieuwe inzichten over het inrichten van het proces en de manier van communiceren brengt hen binnen een relatief kort tijdsbestek verder.” Bij het begeleiden van teams houdt Erwin van Oss langere tijd vinger aan de pols. Zo is hij er zeker van dat zij zich op positieve wijze ontwikkelen. Soms zie je dat ook bij andere teams binnen een organisatie een vraag ontstaan om aan de slag te gaan met het bordoverleg. Het werkt dan als een olievlek, een goed voorbeeld doet volgen. En juist als de vraag ontstaat vanuit een intrinsieke motivatie is de kans op succes en vooruitgang groot.

Het belang van teamontwikkeling

“Teamontwikkeling is belangrijk voor de continuïteit binnen elke organisatie”, zo stelt Van Oss. Als je investeert in medewerkers en teams heeft dit direct effect op de dienstverlening of productie. Bij één van onze opdrachtgevers is hierdoor de uitval gereduceerd met 20% en doorlooptijdverkorting met 2 dagen. Naast dat teams beter functioneren en de tevredenheid van medewerkers toeneemt, wordt het belang hiermee ook heel zichtbaar in cijfers.” 

Contact

Wil je weten over teamontwikkeling en de methodieken die hierbij kunnen ondersteunen, neem dan contact op met Erwin van Oss of René Mol.© 2019     PERFICIO ADVISEURS B.V.     |    Privacy Statement