Managementadvies: Richting – Route – Resultaat
linkedin twitter
Perficio  »  Nieuws  »  Outdoordag geeft medewerkers Markiezaat College nieuwe inzichten

Outdoordag geeft medewerkers Markiezaat College nieuwe inzichten

Om de professionele dialoog in de onderwijsteams van het Markiezaat College te verbeteren, is er in 2016 een traject gestart samen met Perficio Adviseurs. De meeste medewerkers volgden de training Persoonlijk Leiderschap en de teams gingen tijdens een tweetal workshops aan de slag met onder andere de missie en visie. Met een nieuw schooljaar in het vooruitzicht, was het tijd voor een opfrisdag. Een dag waarop de medewerkers op een geheel andere wijze met elkaar in contact kwamen, ze inspiratie en zin kregen om er samen voor te gaan. Ze gingen de buitenlucht in tijdens een outdoordag in Huijbergen.

Lichaam, emotie en taal

Tijdens de outdoordag werden lichaam, emotie en taal gebruikt om te ervaren wat leiderschap is. Door middel van verschillende uitdagende doe-activiteiten gingen de teams aan de slag waarbij de volgende thema’s in het outdoorprogramma waren verweven:

  • Communicatie, samenwerking en leiderschap in een team
  • Leren van elkaar en werken aan een gemeenschappelijk doel
  • Het inzichtelijk maken van groepsprocessen

Positieve reacties

Deelnemers waren enthousiast over de invulling en het pragmatisch karakter ervan. Eén van de medewerkers wist haar ervaring treffend te verwoorden in onderstaande tekst.

Ik ben uit een boom gevallen…

Ik ben uit een boom gevallen. Als een plank steil achterover. Van best hoog. Het bijzondere eraan is dat het moest. Tenminste, moeten, als dat woord genoemd wordt, staat in ieder geval één collega klaar om zich direct bij het leger aan te melden. Want moeten, daar doen wij in het onderwijs niet aan...

Kaders, daar houden we wel van. Als het even kan bespreekbare, eindeloos dynamische kaders. Want wij zijn professionals. En professionals zijn opgeleid voor het vak waar ze iedere morgen voor uit bed komen, dus zullen ze het wel graag goed willen doen toch? Professionals in het onderwijs hebben een eigen wijze, een eigen manier van denken en doen, een creatieve grensverleggende manier van denken en doen, zeg maar. Soms moeten die professionals op cursus, want kwaliteiten kunnen weleens valkuilen worden.

In de kring zaten ze, de onderwijsprofessionals, te praten over praten en te luisteren naar luisteren. Even terug naar waar we waarom mee bezig zijn. In zo'n kring wordt gelachen, soms ook gehuild, al dan niet van het lachen. Soms wordt er gehuild en gelachen tegelijk, omdat heftige confrontaties onderdeel zijn van het zitten in zo'n kring. Na drie hele dagen in een kring met een strenge juf, mogen de professionals naar huis, met een map. In de map hebben de professionals geschreven wat zij niet mogen vergeten. Ze mogen bijvoorbeeld niet vergeten dat 80 procent van de onderwijsprofessionals de fijne eigenschap heeft om communicatief te promoten en geen tegenspraak dulden. Is ergens ook wel handig, gezien de populatie in de klassen. Ze mogen ook niet vergeten, dat je soms even moet checken of de ander snapt wat je bedoeling is. Ze mogen niet vergeten dat commentaar hebben en geven bepaalde regels heeft om het gezellig te houden. En, belangrijk, ze mogen niet vergeten dat samenwerken soms echt tot een gewenst resultaat kan leiden.

Gisteren ben ik uit de boom gevallen. Steil achterover. Van best hoog. Vrije wil was het, die vrije val. Een jaar na het driedaagse kringgesprek, zijn we als groep professionals in het bos gaan evalueren of we nog weten wat er in de map staat. En ja hoor, hoewel we soms de wilskracht en het vertrouwen uit lege potjes pindakaas schrapen, wisten we nog verdomd goed hoe het moest. Verwachtingen uiten en checken of je begrepen wordt: Ik laat me vallen, staan jullie klaar? Vertrouwen: Ogen dicht, de boom loslaten en vallen. Het diepe in, een prachtige metafoor voor het onderwijs. Iedere dag het diepe in. De vangende handen van de medeprofessionals zijn daar, of breken op z'n minst de val. Wij hoeven niet te moeten. Wij hoeven niet kapot te vallen. Zolang wij betekenis en noodzaak kunnen verbinden, vangen wij en worden we gevangen. Geef ons de uiterste grens en wij creëren. Stuur bij, prop af en toe onze voeten even terug in de klei en laat ons dan weer knallen. Dat is hoe professionals het doen, met elkaar, voor elkaar!© 2019     PERFICIO ADVISEURS B.V.     |    Privacy Statement