Managementadvies: Richting – Route – Resultaat
linkedin twitter
Perficio  »  Nieuws  »  Prinsjesdag 2016: meer ruimte voor ondernemerschap en duurzame groei

Prinsjesdag 2016: meer ruimte voor ondernemerschap en duurzame groei

Op 20 september 2016 sprak Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag de Troonrede uit. Daarmee opende hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. In de troonrede was veel aandacht voor ondernemerschap en duurzame groei. Zo komt er extra budget voor onderzoek en ontwikkeling en voor startende ondernemers en mkb-ers.

Ruimte en financiering voor innovatieve bedrijven

Nederland staat er economisch goed voor. In 2015 groeide onze economie met 2% en de export, consumptie en het vertrouwen nemen toe. Nederland is een van de vijf innovatieleiders in Europa (European Innovation Scoreboard, Europese Commissie) en staat wereldwijd in de top van de meest concurrerende economieën (Global Competitiveness Report, World Economic Forum). Om die positie vast te houden en te zorgen voor een stabiel investerings- en vestigingsklimaat, zet het kabinet zich verder in voor innovatieve en snelgroeiende bedrijven. Zo komt er vanaf 2017 extra budget voor onderzoek en ontwikkeling van startende ondernemers via de WBSO beschikbaar. De regeling focust ook komend jaar op het innovatief MKB dat wil doorgroeien.

Tegelijkertijd werken in het nieuwe StartupDelta2020-programma Nederlandse innovatiehubs, zoals de regio’s Eindhoven en Twente, samen met ondernemers en de overheid aan een klimaat waarin startende ondernemers succesvol zijn. Het doorgroeien van een startend bedrijf tot scale-up heeft daarbij bijzondere aandacht. Per 2017 komt 50 miljoen euro beschikbaar voor een meer gunstige gebruikelijk-loonregeling voor eigenaren en voor een regeling om samen met private investeerders te investeren in startups en het mkb. In 2017 wordt ook de kabinetsdoelstelling om de regeldruk voor bedrijven, burgers en professionals met 2,5 miljard euro te verminderen gerealiseerd. Het kabinet zal blijven inzetten op wet- en regelgeving die ruimte geeft voor innovatie, ondernemerschap en duurzame groei.

Meer informatie

Bron: Rijkskoverheid.nl© 2017     PERFICIO ADVISEURS B.V.