Managementadvies: Richting – Route – Resultaat
linkedin twitter
Perficio  »  Nieuws  »  Procesoptimalisatie zorgt voor beter bedrijfsresultaat

Procesoptimalisatie zorgt voor beter bedrijfsresultaat

Stel je kan leveren in de helft van de huidige levertijd, wat betekent dat voor de concurrentiepositie van het bedrijf? Voor de meeste bedrijven heel veel. “Door processen te verbeteren, valt er veel winst te behalen”, zo stelt adviseur Hubrecht de Pree.

Hoe verkort ik mijn levertijd? Hoe verbeter ik mijn time-to-market? Hoe verhoog ik de leverbetrouwbaarheid? Hoe verlaag ik mijn productiekosten? Hoe haal ik meer uit mijn mensen en verhoog ik de productiviteit? Vragen die binnen een productieomgeving relevant zijn. Maar hoe krijg je hier inzicht in en kun je er concreet mee aan de slag gaan?

Inzicht in productieproces

Daarvoor zijn er diverse verbetermethodieken waaronder Werkplekoptimalisatie (5S), Lean, Total Productive Maintenance (TPM) en verschillende kwaliteitstools. Belangrijk is om vooraf de knelpunten in kaart te brengen en  managementdoelen te vertalen naar werkvloeruitdagingen. Vaak zijn productieprocessen verouderd. Alles gaat nog zoals ‘vroeger’, ook als er al lang nieuwe machines, producten of gereedschappen zijn geïntroduceerd. Door hier kritisch naar te kijken kunnen productiebedrijven hun processen stapsgewijs optimaliseren.

Aandacht voor medewerkers

“Kennis over de organisatie, de werkwijze en de processen zitten in de organisatie. Door deze kennis te mobiliseren en samen met medewerkers mogelijke verbeteringen te bespreken komt er een beweging op gang. Het begint met bewustwording waarin medewerkers het belang inzien om processen te optimaliseren en hier samen aan te gaan werken”, aldus Hubrecht de Pree.

Van plan tot implementatie

“Procesoptimalisatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat. Bijvoorbeeld door medewerkers efficiënter in te zetten, de snelheid van levering te optimaliseren of de productiecapaciteit van machines te verhogen. Een goede analyse, adviesrapportage en implementatieplan liggen daaraan ten grondslag. Maar ook het ontwerpen van flow, toepassen van rekenmodellen, value stream mapping en simulatie kunnen onderdeel uitmaken van het traject. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is het daadwerkelijk implementeren van het plan en medewerkers hierin te begeleiden want veranderingen hebben vaak een grote impact op het werkveld.”

Hubrecht de Pree heeft de afgelopen jaren meerdere grote projecten op het gebied van procesverbetering begeleid. Hij helpt organisatie bij het beantwoorden van de vragen 'wat gaan we nu doen?' en 'hoe gaan we het doen?'. Hubrecht ontwikkelt daarbij meer dan verbeterde processen en besturing alleen. Hij begeleidt ook de veranderkundige kant, die nodig is om de organisatie in beweging te krijgen.© 2019     PERFICIO ADVISEURS B.V.     |    Privacy Statement