Managementadvies: Richting – Route – Resultaat
linkedin twitter
Perficio  »  Nieuws  »  Vijf tips om succesvol ‘Nieuw te Werken’

Vijf tips om succesvol ‘Nieuw te Werken’

De opmars van Het Nieuwe Werken stagneert in Nederland, blijkt uit onderzoek. Ank Verheyen, adviseur op het gebied van Het Nieuwe Werken, geeft vijf tips om succesvol ‘nieuw te werken’.

1. Het Nieuwe Werken is geen doel op zich

“Soms beginnen bedrijven met Het Nieuwe Werken omdat het hip is, of omdat andere bedrijven het ook doen. Dat is nooit een goede reden. Het Nieuwe Werken is een hulpmiddel om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Om vierkante meters te besparen. Of om de productiviteit van je medewerkers te verhogen.”

2. Het Nieuwe Werken is meer dan een flexibele werkplek

“Bij het Nieuwe Werken denken mensen meteen aan tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Maar het is meer. Het houdt in dat je kennis deelt. Veel mensen vinden dat moeilijk. Iedereen kan jouw documenten raadplegen of in je agenda kijken. Kennis is geen macht meer, maar overal te krijgen. Een derde aspect is outputgericht sturen: managers beoordelen hun medewerkers op vooraf gemaakte afspraken. En niet op het aantal uur dat ze op kantoor zijn.”

3. Mensen hebben tijd nodig om aan Het Nieuwe Werken te wennen

“Toen ik zelf begon met Het Nieuwe Werken, vond ik het lastig om mijn statussymbolen op te geven. Ik had een eigen kamer met een naambordje op de deur. En van de ene op de andere dag niet meer. Toen ik erachter kwam dat ik mijn gesprekken eigenlijk overal kan voeren, begon ik het toch leuk te vinden. De introductie van Het Nieuwe Werken levert altijd weerstand op. En dat is niet erg.”

4. Niet iedereen is geschikt voor Het Nieuwe Werken

“Voor sommige banen is Het Nieuwe Werken geen oplossing. Ben je receptioniste, hovenier of bakker dan zit het er niet in. En er zijn ook mensen die het gewoon niet willen. Die werken het liefst van 9 tot 5 aan hun eigen bureau. Ook dat is niet erg. Als bedrijven maar aan de toekomst denken. De generatie die er nu aan komt, wil flexibiliteit. Omdat status en geld voor hen minder belangrijk wordt, en ontwikkeling en ervaringen opdoen juist meer.”

5. Blijf elkaar vragen stellen

“Het Nieuwe Werken is niet alleen de inrichting van het kantoor, maar ook hoe je met elkaar omgaat. Soms kom ik teams tegen die voor de introductie van Het Nieuwe Werken niet goed samenwerken, en daarna nog steeds niet. Het Nieuwe Werken krijgt dan de schuld. Blijf daarom aan elkaar vragen waarom je dingen doet, en of het ook op een andere manier kan.”

Ank Verheyen is managementadviseur bij Perficio Adviseurs. Wil je meer weten over passende werkconcepten? Lees dan het uitgebreide artikel van Ank Verheyen in de rubriek adviseurs aan het woord.© 2019     PERFICIO ADVISEURS B.V.     |    Privacy Statement